"Het Woord" is een weblog met korte op de bijbel gebaseerde overdenkingen.

maandag, augustus 16, 2004

Hoe krijg je geloof? (deel 2)

Jozua 1:8
Dit wetboek mag niet wijken uit uw mond, maar overpeins het dag en nacht, opdat gij nauwgezet handelt overeenkomstig alles wat daarin geschreven is, want dan zult gij op uw wegen uw doel bereiken en zult gij voorspoedig zijn. [NBG]
In het vorige artikel heb ik geschreven dat geloof ontstaat door het horen van de Woord zoals dat gepredikt wordt door iemand die daartoe gezonden is door God. In dit artikel ga ik verder over hoe geloof te krijgen.

Net zoals geloof ontstaat door met je hart het Woord te horen zoals dat gepredikt wordt door iemand die daartoe gezonden is door God, zo ontstaat het ook door de bijbel te lezen, en Gods Woord daarin te horen met je hart. Want de schrijvers van de bijbelboeken waren feitelijk door God gezonden om het Woord op te schrijven. En of het Woord nou wordt gepredikt of opgeschreven maakt niet uit, als iemand maar door God gezonden is om het te doen.

God raadt Jozua aan (maar dit geldt ook voor ons) om de wet, ofwel het Woord, bij dag en nacht te overpeinzen om succesvol te zijn. Het Woord is als zaad dat gezaaid wordt. De gesteldheid van ons hart staat gelijk aan de kwaliteit van de grond waarin het zaad terecht komt.

Zorg ervoor dat je grond goed is. Neem het Woord helemaal in je op, vervuil je grond niet met de dingen van de wereld. Zoek de dingen van boven, waar Christus gezeten is aan de rechterhand van God. Mediteer bij dag en nacht op het Woord, en het zal je verzadigen, en vrucht brengen. Zoals zaad moet sterven in de grond, zo moet het Woord in feite ook sterven in jouw grond. Daarna gaat het zaad vrucht voortbrengen. Een vrucht van het Woord is geloof.