"Het Woord" is een weblog met korte op de bijbel gebaseerde overdenkingen.

vrijdag, juli 30, 2004

Hoe krijg je geloof?

Romeinen 10:17
Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het Woord van Christus. [NBG]
In het vorige artikel schreef ik over het belang van geloof. Zonder geloof geen resultaat, daar komt het in het kort op neer. Als je dat weet, rijst al snel de vraag op: "Hoe kom ik aan geloof?"

Laat ik beginnen met zeggen hoe je er niet aan komt. Geloof krijg je niet zomaar van God. Je moet er zelf iets voor doen namelijk. Waarom neemt Jezus het Zijn discipelen anders kwalijk dat ze ongelovig zijn, als ze de maanzieke niet kunnen genezen (zie Mattheus 17)? Als je geloof van God moet krijgen, zou Jezus het Zijn discipelen niet kwalijk hebben genomen dat ze geen geloof hadden, ze hadden het immers gewoon niet gekregen? Maar Hij neemt ze hun ongeloof wel kwalijk, dus zijn Zijn discipelen daar zelf debet aan.

In Romeinen 10:17 zien we een manier om aan geloof te komen. "Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het Woord van Christus." We moeten horen, en het wel het horen dat komt door het Woord van Christus. Als we Romeinen 10 verder bestuderen, zien we dat het hier gaat om het horen van Woord van Christus, dat gepredikt wordt door iemand die daartoe gezonden is door God.

Zie vers 14-15:
14 Hoe zullen zij dan Hem aanroepen, in wie zij niet geloofd hebben? Hoe geloven in Hem, van wie zij niet gehoord hebben? Hoe horen zonder prediker? 15 En hoe zal men prediken zonder gezonden te zijn? Gelijk geschreven staat: Hoe liefelijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen.
Het gaat hier om geloof tot behoudenis, maar dit principe geldt voor geloof in het algemeen. Dus we moeten luisteren naar het Woord dat voortkomt uit de prediking van iemand die door God gezalfd en geroepen is om het Woord te prediken. Als we naar dat Woord horen, en dan niet alleen met onze oren en ons verstand, maar ook geestelijk, dan zal daardoor geloof ontstaan.

Merk op dat er niet staat: "Het horen van het Woord van Christus", maar "Het horen door het Woord van Christus". Dus de prediking van het Woord van Christus kan een "horen" teweeg brengen. Dat is het horen waar ik het hier over heb, het gaat verder dan horen met je oren en je verstand.

We zien aan de discipelen dat simpelweg het horen van het Woord van Christus niet genoeg is. Zij waren dagelijks onder de prediking van Christus, en toch hadden ze nog geen geloof. Dat kwam omdat ze het Woord niet lieten zakken naar hun hart, naar hun geestmens.

In volgende artikelen zal ik verder gaan over hoe je geloof kunt krijgen.